Slik gifter du deg i Norge: alt om ekteskapsregistrering

Så møtte du en person som du vil bruke hele livet med, og du bestemte deg for å bli gift. Ekteskapsregistrering venter på dere. Hvordan går det? I denne artikkelen vil vi fortelle deg mer om ekteskapsprosedyren i Norge hvis du er utlending.

Generelle regler

Før du kan inngå ekteskap i Norge, må skattekontoret kontrollere at du har rett til å gjøre det. Saksbehandling tar et par uker, så vær tålmodig. Hvis du er utlending, over 18, og vil gifte deg med en norsk statsborger, trenger du ikke å ha oppholdstillatelse i Norge eller være norsk statsborger for å bli gift i Norge. Men først og fremst bør du ha lovlig opphold. Det betyr at du har oppholdstillatelse, opphold som EU / EØS-statsborger eller gyldig visum.


Før du kan gifte deg i Norge må du få prøvingsattest. Hva er det? Det er sertifikat som viser at du oppfyller vilkårene for å inngå ekteskap og det er gyldig i 4 måneder. Du må gi dette sertifikatet til personen som driver ekteskapet.

Hvis et tidligere ekteskap eller registrert partnerskap er avsluttet gjennom skilsmisse eller død, må administrasjonen og oppdelingen av den tidligere ekteskapet være startet på eller fullført.

Dokumenter som kreves

Utenlandske statsborgere som ikke har fast oppholdstillatelse i Norge, må legge frem slik dokumentasjon til skattekontoret:

  • Egenerklæring
  • Forlovererklæring
  • Dokumentasjon på navn og alder, f.eks. pas eller fødselsattest i original eller kopi bekreftet av norsk offentlig myndighet. Fødselsattestet må legaliseres eller ha et apostillestempel.
  • En attest fra myndighetene i hjemlandet som bekrefter at han eller hun kan gifte seg i Norge.Hvis du er utenlandsk statsborger, må du legge frem dokumentasjon som viser at du har lovlig opphold i Norge og som må være i original eller kopi bekreftet av norsk offentlig myndighet.

Husk at all dokumentasjon fra land utenfor Norden må være legalisert eller påført et apostillestempel av myndighetene i det landet den er utstedt.

Hvis du oppfyller disse kravene, mottar du en prøvingsattest.

Seremoni på rådhuset

Du kan velge hvilken type bryllupseremoni du foretrekker — et kirkebryllup eller en sivil bryllupsseremoni på et rådhus.

Hvis du planlegger bryllupet ditt på rådhuset, må du kontakte dem og bestille tid på forhånd.

Det anbefales å komme 15 minutter før arrangementet og og samle gjestene i hallen.

Ikke glem å ta med passet ditt til seremonien. Du kan velge om du vil at en seremoni skje på norsk eller på engelsk, men dette bør avgjøres på forhånd. Du må også skaffe to vitner — de kan være forloverne, eller to andre personer som er over 18 år.

Etter seremonien får du en midlertidig vigselsattest vil bli erstattet med den endelige vigselsattesten senere.

Seremoni i kirken

Bryllup i kirken kan utføres av en prest av Norges kirke eller minister for et registrert religiøst samfunn. Hvis bryllupet skal finne sted i et religiøst samfunn, må dette fellesskapet registreres og lisensieres for å utføre bryllupsseremonier. Selvfølgelig må du snakke med en prest på forhånd. Sjekk om vielsen koster penger. Personer som ønsker å bli gift kan kontakte en person som er autorisert til å utføre bryllupsseremonier på stedet der de ønsker å bli gift.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *